Er is een nieuwe website voor nederlandstalige GnuRadio en USRP gebruikers.
http://www.gnuradio.nl/cms/nl
Je kunt hier onder andere een nederlandstalig gebruikersforum en GnuRadio voorbeeld scripts en applicaties met uitleg en feedback vinden.
Je kunt hier links vinden naar meer informatie, nederlandstalige presentaties, en informatie over de benodigde hardware (de USRP) en hoe je hier aan kunt komen.
Olifantasia levert ook diensten op het gebied van GnuRadio, Software Defined Radio, FPGA ontwerp, software ontwikkeling en hardware/electronica, ontwerp en realisatie. Daarnaast is het mogelijk bij Olifantasia USRP's en aanverwanten af te nemen.
Met gnuradio koop je geen nieuwe radio-set, je bouwt hem niet, maar je schrijft of download hem (programmeert hem)
door Martin Dudok van Heel
Alles wat met zenden en ontvangen te maken heeft, is in feite signaalverwerking. Door het combineren van electronica componenten kun je de meest complexe zenders en ontvangers bouwen. Het grote nadeel, voor ieder nieuwe frequentie en ieder type modulatie moet je een nieuwe bouwen/kopen. Het idee achter "software defined radio" is dat je zo dicht bij de antenne als mogelijk het signaal digitaliseert en alle bewerkingen (frequentie translatie, modulatie (analoog of digitaal), filteren) met een computer doet.
Dit concept wordt al veel toegepast in apparatuur zoals GSMs. Het werkt prima, maar de chip specificaties en de software (firmware) worden angstvallig geheim gehouden. Het bijzondere van Gnuradio is dat dit een opensource project is. Hier doen we software defined radio met een gewone standaard computer. De signaalverwerkingscomponenten zijn open source en iedereen kan ze gebruiken, aanpassen, toevoegen. Hierdoor kan ik met mijn huidige set zowel stereo FM, smalband FM, TV, packet-radio, ssb verzenden/ontvangen als radar en radio astronomie doen.
Op verzoek geef ik lezingen, presentaties en demonstraties van GnuRadio, de USRP en Software Defined Radio.
Op zaterdag 13 oktober 2008 heb ik bij de NLLGG in Utrecht een presentatie gegeven over Gnuradio, Software Defined Radio en de USRP.
Op zaterdag 6 oktober 2007 heb ik bij de NLLGG in Utrecht een presentatie gegeven over Gnuradio, Software Defined Radio en de USRP.
Dit was in het kader van Software Freedom Day 2007. lezingen op SFD2007.
Op woensdag 16 maart 2006 heb ik een lezing over GnuRadio gegeven voor radioamateurs in Limburg. deze was georganiseerd door een samenwerkingsverband van Veron en VRZA.
presentatie: "GnuRadio, voor iedereen"; in het Weverke op 16 maart 2006 te Schimmert.
De USRP (Universal Software Radio Peripheral) is de meest gebruikte component om in combinatie met GnuRadio aan Software Defined Radio te kunnen doen.
De Universal Software Radio Peripheral, ofwel USRP is door de opensource gemeenschap ontwikkeld om met behulp van een standaard computer als breedband software radio te kunnen functioneren. In essentie functioneerd de USRP als een digitale baseband en middenfrequent sectie van een radio communicatie systeem.
Het basisidee achter de USRP is dat alle golfvorm specifieke signaalverwerking, zoals modulatie en demodulatie, op de processor van de host-computer wordt uitgevoerd. Alle generieke snelle operaties, zoals digitale up- en downconversie, decimeren en interpoleren, wordt gedaan op de FPGA in de USRP.
De meerwaarde van de USRP is dat het veel verschillende systemen mogelijk maakt, voor een beperkt budget en met minimale moeite. Een grote groep gebruikers en ontwikkelaars heeft bijgedragen aan de uitgebreide code base. Ook zijn er al vele praktische voorbeelden en toepassingen voor de hardware en software gemaakt en vrij beschikbaar gesteld. De krachtige combinatie van flexibele hardware, open-source software en een gemeenschap van ervaren gebruikers maken het een ideaal platform voor software radio ontwikkeling.
Olifantasia is een officiele USRP distributeur in europa.
Op verzoek kan ik ook speciale versies van de USRP leveren, die meer kunnen dan de standaard USRP. Ook kan ik in opdracht speciale firmwareversies ontwikkelen.
Bestellen kan gewoon via email.
Zie volgende link voor USRP prijzen en eigenschappen
U kunt via email of telefoon kontakt opnemen voor vragen over en bestellingen van de USRP. Ook vragen over GnuRadio zijn welkom.
Het is ook mogelijk de USRP rechtstreeks bij de fabrikant te bestellen (Ettus Research op ettus.com).
Houdt er dan echter wel rekening mee dat er bij aflevering nog een flinke invoerheffing en BTW moet worden betaald (dit moet meestal contant aan de deur betaald worden). De verzendkosten vanuit de Verenigde Staten zijn ook relatief hoog als u er slechts één besteld.
Lijst met links naar meer GnuRadio Software Defined Radio en USRP informatie
Olifantasia levert consultancy- en ontwikkeldiensten op het gebied van GnuRadio, Software Defined Radio, FPGA ontwerp, software ontwikkeling en hardware/electronica, ontwerp en realisatie. Ook is het mogelijk bij Olifantasia USRP's en aanverwanten af te nemen.
Mijn naam is Martin Dudok van Heel. Olifantasia is mijn bedrijf.
Ik ben een ervaren electronicus, programmeur en radioamateur, met een voorkeur voor opensource. De laatste jaren heb ik mij toegespitst op het werken aan en met GnuRadio, de opensource Software Defined Radio toolkit, en de USRP.
Ik ben techneut en uitvinder in hart en nieren. Ik ben al van jongs af aan bezig met radiotechniek, electronica en softwareontwikkeling. Mijn studiepad liep van HTS-electronica naar een studie natuurkunde en sociale wetenschappen.
Bij de introductie van digitale TV in Nederland wilde ik hiervoor een ontvanger bouwen en ontdekte toen het GnuRadio project. Omdat ik niet bang ben voor complexe uitdagingen, heb ik mij in de materie verdiept en ben ik doorgegroeid tot een van de hoofdontwikkelaars van het GnuRadio project.
Diverse bedrijven maken gebruik van gnuradio en ik wordt regelmatig benaderd voor mijn kennis en ervaring. Inmiddels is GnuRadio een full-time job geworden, waarbij ik als freelancer meerdere SDR projecten voor bedrijven en instellingen uitvoer.
Ik heb in opdracht speciale versies en aanpassingen toegevoegd aan GnuRadio en gemodificeerde versies van de USRP ontwikkeld (verilog firmware en hardware) zodat deze ook, Phase-locked, met meerdere tegelijk kunnen worden gebruikt voor multi-antenna arrays met 4 of meer antennes (in complex mode).
In de weinige tijd die ik over houd ben ik nog steeds druk met het ontwikkelen en uitvoeren van mijn eigen gnuradio-experimenten. Het is ook nog steeds mijn grootste hobby.
Een van mijn projecten is het draaien van de volledige GnuRadio software op een videokaart in plaats van op de CPU, door middel van GPGPU processing.
Hiervoor maak ik gebruik van de nvidia CUDA toolkit.
Voor de laatste versie van de code zie:
GPGPU GnuRadio CUDA code
GPGPU GnuRadio CUDA readme
GNURadio plus CUDA WIKI